10+1 tanács, amit minden szabadulónak tudni kell

Legyél Te a legjobb szabaduló Budapest legjobb szabadulószobájában

 2024. febr. 13. 13:45:02

10+1 tanács, amit minden szabadulónak tudni kell

Legyél Te a legjobb szabaduló Budapest legjobb szabadulószobájában

 

A szabadulás néha nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják. Néha még az igazi profi csapatok is beleesnek olyan hibákba, amik utólag már bagatelnek tűnnek. Játékmestereink nap mint nap sok-sok ilyen visszatérő baklövésnek szemtanúi, melyekből ők maguk már rengeteget tanultak és fejlődtek nem csupán munkájukban, de a játékban is. 

 

Ebben a cikkünkben meg szeretnénk osztani Veletek 10 + 1 bónusz tippet, amellyel Ti is igazi szuperszabadulókká válhattok. 

 

  1. Egységben az erő 

Az első és legfontosabb, hogy gondolkodj csapatban! Ahhoz, hogy a játék sikerélmény legyen, érdemes olyan emberekkel belevágni a szabadulásba, akiket jól ismersz, és jól kijöttök egymással. Ez nemcsak a jókedvet biztosítja, de a zökkenőmentes kommunikációt is. Így hatékonyan tudjátok segíteni egymást a feladatok megoldása során. Szabadulj barátokkal vagy családtagokkal, ha tudjátok egymás erősségeit és gyengeségeit, nem lehet baj a játék során.

 

  1. Oszd meg és uralkodj

Gyakran még a legösszeszokottabb csapatok is megfeledkeznek a legfontosabb szabályról: mindig mindent mondj el mindenkinek! A megfelelő kommunikáció nélkülözhetetlen egy sikeres szabadulás során. És amikor azt mondjuk, hogy mindent osszatok meg egymással, úgy értjük TÉNYLEG MINDENT! Nemcsak azt, ha megoldotok egy feladatot vagy kitaláljátok hogyan kell megoldani egy feladatot, de azt is, ha láttatok, hallottatok valamit, vagy bármilyen butaságnak tűnő dolog az eszetekbe jut. Végülis nincs olyan, hogy buta gondolat, csak buta hallgatás. Az információ átadás módja pedig semmiképp se ordibálások kellős közepette legyen, hiszen akkor senki sem hallja meg. Nincs semmi baj, ha az izgalom hevében a hangerő feljebb kúszik, de csak azért, mert valaki hangosabb a másiknál, nem jelenti azt, hogy igaza is van.

 

  1. Nézz és láss

Még a legnehezebb szobákban is vannak azok az elemek, amiket csak meg kell látni. Sok csapat csak és kizárólag a bonyolult feladatokra koncentrál, miközben gyakran a megoldás ott van a szemük előtt. Szóval, amikor új helyiségbe értek, először mindig alaposan nézzetek körbe és jól nyissátok ki a szemeteket!

 

  1. Kicsi a bors de erős

Sokszor pont a jelentéktelen tűnő apróságok azok, amik a leginkább segítenek egy-egy feladat megoldásában. Az ördög a részletekben rejlik - szokták mondani -, ezért is fontos, hogy a lehető legalaposabban kutassátok mindig át a szobát - persze a szabályokat figyelembe véve -, hogy semmi se kerülje el a figyelmeteket!

 

  1. Többet ésszel, mint erővel

Elhisszük, hogy egy idő után rettenetesen frusztráló lehet egy zárt ajtó vagy lakat előtt toporogni. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy erőt használva juss át az akadályokon, ám ez SOHA nem megoldás. Eddig még nem jártunk és nem is hallotunk olyan szabadulószobáról, ahol a kijutáshoz bármikor is a játékmenet során puszta erőre lett volna szükség. Szóval hiába a kísértés és hiába rendelkezel a Bosszúállók minden erejével, arra tuti nem lesz szükség, hogy berúgd az ajtót vagy lerágd a lakatot - sokkal inkább arra, hogy gondolkozz.

 

  1. Ha valami nem megy, annak oka van

Ez a tippünk kicsit hasonlít az előzőre, legalább is abból a szempontból mindenképpen, hogy az erőltetés a türelem fogytával minden esetben egyre inkább megjelenik. Gyakran halljuk az “ezt csináltuk” vagy a “tudjuk, hogy mit kell csinálni, csak nem működik a feladat” típusú hozzászólásokat a játékosoktól, ám amikor megkérdezzük, hogy mit csinálnak vagy milyen megoldást kaptak, kiderül, hogy nem jól gondolkoztak. Persze nem azt mondjuk, hogy sosem lehet egy játékban hiba - a technika már csak ilyen -, de ennek nagyon kicsi az esélye. Szóval, ha egy szám- vagy betűsor nem működik, vagy annak amit csináltok nincsen eredménye, akkor az valószínűleg azért van, mert nem a jó megoldásra jöttetek rá. 

 

  1. Az igazi férfi tudja mikor kell segítséget kérni

… érdemes segítséget kérni. A segítség nem a butáknak van fenntartva, és nem azzal egyenértékű, hogy valaki ostoba, hanem elkerülhetetlen része a játéknak. A csapatok kisebb százaléka jut ki időn belül, segítség nélkül a szobákból. De ha ez nem elég meggyőző érv, mivel a játékidő nem korlátlan, a játékmesterek ígyis-úgyis fognak segítséget adni, ha látják, hogy fogy az idő. Szóval, ha már ígyis-úgyis kapsz segítséget, nem kevésbé kellemetlen, ha Te magad kéred?

 

  1. A kevesebb néha több

Gyakori tévhit, hogy könnyebb teljesíteni egy szobát, ha minél többen vagytok egy csapatban. Ez bizony egyáltalán NEM igaz! Bár nálunk is 6 fő a csapatlétszám maximuma, gyakorta ez a 6 fő is már soknak bizonyul, nemhogy 7 vagy 8 ember! Ha túl sokan vagytok, könnyen elbeszélhettek egymás mellett, hangzavar alakulhat ki, az információk pedig hipp-hopp elszállhatnak. Kezdetben, amíg még nem alakult ki a megfelelő csapatdinamika, érdemes 3 vagy 4 emberrel szabadulni, akiket már jól ismersz és akikben megbízol.

 

  1. Gyakorlat teszi a mestert

Minél többször jöttök szabadulni, annál ügyesebbek lesztek. Lehet, hogy ez evidensnek hangzik, ám sokak számára nem az. Az, hogy a szabadulásban mennyire vagytok jók CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a tapasztalaton és a gyakorlaton múlik és nem azon, hogy hány diplomával rendelkeztek összesen. Elsőre az egész koncepció új, nem tudjátok merre, miként induljatok. 

 

      10. Nincs olyan, hogy túl könnyű

… kezdő szobába menjetek először játszani. Nincs olyan, hogy egy szoba “túl könnyű” és semmi kihívással sem jár. Ha még egyszersem vagy csak kevésszer voltatok szabadulószobában, akkor mindenképpen egy hatos vagy maximum egy hetes erősségű szobával kezdjetek. Miután pedig kivégeztétek ezeket, lehet feljebb lépni és a nehezebb szobákban is tapasztalatot és sikerélményt szerezni.

 

      +1. Ez csak egy játék!

Sose feledkezzetek meg arról, hogy játszani jöttetek és nem háborúzni. Nem kell halálosan komolyan venni a szabadulást, hiszen ez csupán egy játék, egy élmény, ami semmit sem ér, ha a bent töltött időtöket veszekedéssel és stresszeléssel töltitek. Ne aggódjatok az idő múlása miatt, inkább használjatok ki minden percet, amit együtt tölthettek